Nadace Vodafone spouští veřejné hlasování o vítězi Roku jinak

2. 10. 2009 7:31
Rubrika: Články a aktuality | Štítky: z jedné vlny

Praha, 29. září  2009 Veřejnost nyní může svými hlasy ovlivnit podobu grantového programu Nadace Vodafone Rok jinak, který umožní až pěti odborníkům z komerčního, či státního sektoru věnovat se po celý rok neziskovému projektu dle svého výběru. Na www.rokjinak.cz mohou lidé svým hlasem podpořit deset finalistů a zajistit tak nejúspěšnějšímu z nich účast v programu. Zbylí vítězové vzejdou z hlasování odborné poroty.

„V letošním, již druhém, ročníku programu Rok jinak jsme vybrali 10 finalistů z celkového počtu 98 uchazečů,“ říká Inga Kaškelyte, ředitelka Nadace Vodafone a dodává: „Ve finále  chceme do výběru zapojit i veřejnost a to právě prostřednictvím hlasování na www.rokjinak.cz. Chceme, aby se lidé vyjádřili k tomu, kterou charitativní oblast máme podpořit, nebo který projekt z přihlášených jim připadá nejsmysluplnější.“

Hlasování ode dneška probíhá na stránkách www.rokjinak.cz, kde zájemci naleznou krátké profily a fotografie všech deseti finalistů. Hlasovat lze pomocí SMS ve tvaru ROKJINAK (mezera) číslo kandidáta na telefon  
775 002 486. Cena SMS je stejná jako běžná SMS dle vašeho tarifu. Odeslat lze jen jednu SMS denně a to až do 21.10.2009, kdy soutěž končí. Průběžné skóre bude zveřejněno každé pondělí, aby byl průběh skutečně napínavý. Další výherce Roku jinak vybere ve výběrovém řízení odborná porota.

Program Rok jinak je českou variantou globálního programu “World of Difference”, který je vlajkovou lodí v řadě Vodafone nadací po celém světě. Tento program dává po celém světě možnost odborníkům z komerční či státní sféry strávit jeden rok prací pro neziskovou organizaci dle svého výběru. Nadace Vodafone jim uhradí roční mzdu, na kterou jsou zvyklí z komerční sféry a náklady spojené s prací ve zvolené neziskové organizaci.

A kdo jsou letošní  finalisté?

Jan Krůta je spisovatel a Rok jinak využije k převodu časopisu „o překonávání bariér“ Můžeš, obracejícího se k více než milionu obyvatel ČR s různým postižením, na měsíční periodicitu. Mým cílem je dále rozšířit zacílení tohoto časopisu na celou sociálně zdravotní oblast a na potenciální čtenáře schopné empatie k možnostem překonávání bariér mezi námi. (Sdružení přátel konta bariéry).

Michal Kříž,  pracuje jako elektroinženýr a jeho úkolem v rámci Roku jinak bude profesionalizace týmu pro výstavbu domů pro rodiny, které se věnují pěstounské péči.  Motto o.s. FILADELFIE - Přístav Oldřichovice zní : „To nejlepší pro děti bez rodičů jsou noví rodiče.“ Michalovým cílem je, aby domy pro tyto rodiny vznikaly co nejrychleji a s maximálním užitkem.  (Filadelfie - Přístav Oldřichovice, o.s.)

Linda Jablonská je mladá režisérka, která slibuje vytvořit síť dokumentaristických workshopů pro lidi s mentálním handicapem. Natáčení krátkých dokumentů bude probíhat v „terénu“, tedy přímo ve městech a vesnicích, kde tito lidé žijí. Většinové společnosti tím chce umožnit pochopit svět lidí s hendikepem skrze jich vlastní, originální přístup k tvorbě. (Inventura, o.s.)

Aleš  Jeník, pracuje jako konzultant a cílem jeho projektu je vytvořit dárcovský portál, který propojí dárce s neziskovými organizacemi a a zlepší dostupnost informací o neziskovém sektoru. Podstatnou vlastností portálu bude poskytnutí zpětné vazby, tj. informace o tom, jak daná nezisková organizace se svěřenými prostředky hospodaří. (Nadace Via).

Eliška Borová, je marketingovou specialistkou a společně s občanským sdružení MÁME OTEVŘENO? chce pomáhat mentálně postiženým lidem zapojit se do společnosti. Ráda by svou energii, nadšení a zkušenosti věnovala nejen zviditelnění této organizace a problematiky, ale i novým projektům tak, aby co nejvíce z nás „MĚLO OTEVŘENO“. Pomozte mi, prosím, otevřít dveře…(Máme otevřeno?, o.s.).

Jana Švardalová pracuje jako marketingová ředitelka a cílem jejího projektu je otevřít tréninkovou kavárnu, ve které se budou setkávat lidé s postižením a bez něj. Společně se sdružením Angelis chce poskytnout hendikepovaným spoluobčanům reálnou pracovní zkušenost a připravit je na přechod do zaměstnání nejlépe na otevřeném trhu práce. (Angelis, o.s.)

Jindřiška Jelínková v současnosti pracuje jako šéfredaktorka regionálního deníku a chce v rámci Roku jinak naučit komunikovat neziskové organizace s médii, úřady a sponzory. Připravit komunikační strategie, zdůraznit význam výstupů směrem k médiím. Pomocí dobře cíleného marketingu a PR je naučit více a lépe informovat veřejnost i stát. (Ekologické centrum – Elektrárna královského města Písku, o.p.s.).

Tereza Vajtová je ředitelka kanceláře, jejíž snahou v rámci Roku jinak je založit a koordinovat činnost Sociální firmy Nadace Jedličkova ústavu, o. p. s. , jejímž cílem bude vytvořit pracovní místa pro osoby s tělesným a kombinovaným postižením, posílit vzájemnou integraci a generovat zisk, který bude dále použit k rozvoji sociálních služeb pro osoby s postižením. (Nadace Jedličkova ústavu)

Martin Kontra je editorem známého týdeníku a jeho cílem je založit azyl pro městské cyklisty v Praze. I v ČR přichází čím dál víc lidí na chuť bicyklu coby přitažlivému prostředku každodenní dopravy. A citybikerky i bikeři potřebují místo, kde by se mohli nad kávou setkat, načerpat informace a mezitím si samozřejmě nechat opravit jakoukoli závadu. (Arnika – Centrum pro podporu občanů, o.s.)

Kateřina Mahdalová, redaktorka, chce za pomoci nevládních organizací koncentrovat roztříštěné informace a systematicky vyvracet mýty založením portálu o extremismu a dále  veřejnou debatou mezi novináři a workshopy za účasti jejich zkušených zahraničních kolegů předcházet mj. záměnám nepřátel svobodné společnosti za "pozoruhodné kontroverzní osobnosti". (Český helsinský výbor).

Zobrazeno 1295×

Komentáře

AnTonda

Omlouvám se, ale ohánět se fakty založenými na informacích z wikipedie je do nebe volající neznalost veřejného internetu a praktikách, které jsou v této síti na denním pořádku. Ke zbytku se nevyjadřuji vzhledem i neerudovanosti v oboru, nicméně na první pohled mě zarazilo, jak se autor komentářů hrdě hlásí k faktům poskytovaným wikipedií, jejichž pravdivost je naprosto nedoložitelná už díky tomu, že na zmíněný server může přispívat téměř kdokoli.

comment

Zjednodušeně řečeno, kdo si myslí, že nenávist vůči Číně a čínskému národu je v pořádku, ať si věří Kateřině Mahdalové.<br />
<br />
xenofon

comment

Kateřina Mahdalová je těžká demagožka, likvidující každého, kdo nezapadá do jejího obrazu "úžasné otevřené společnosti". Tím, co hodlá dělat následující rok, se nijak neposune od toho, co dělala dosud, ani se nedomnívám, že by šla dolů s příjmy, jako lidé z top managementu, kteří se projektu účastnili v minulém roce.<br />
<br />
A aby si někdo náhodou nemyslel, že bojuje pouze proti bílým heterosexuálním mužům, jedním z jejích cílů jsou lidé, odmítající požadavky tibetského exilu (jedno, zda komunisté, nebo příznivci taivanské vlády, která taktéž považuje Tibet za součást Číny).<br />
<br />
Lidem, kteří těmto tibetským štváčům věří, bych doporučil, aby si nastudovali něco o tom, jak to na Střeše světa vypadalo před příchodem čínských vojsk, zvláště před reformami 13. dalajlámy (http://cs.wikipedia.org/wiki/Thubt%C3%A4n_Gjamccho), tělesné tresty trhání (nikoli sekání, jako v Evropě) končetin a podobné ...<br />
<br />
O tom, že Tibet nebyl po celé své dějiny samostatný

dadinka

Jj, už jsem o tom někde četla, je to zajímavý nápad. Akorát se těžko vybírá...

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona